niedziela, maja 03, 2009

ChNP - przypadek 3 / ΠΟΠ - παράδειγμα γ'

Przypadek 3: manuri z Grewena.
Παράδειγμα γ': μανούρι των Γρεβενών.



Tego sera niestety nie kupiliśmy na miejscu...
Manuri jest produkowane z serwatki mleka koziego i owczego (z serwatki powstaje np. ricotta). I tak subiektywnie rzecz ujmując, smakuje jak śmietana w bardziej skonsolidowanej formie (nic dziwnego - w suchej masie zawartość tłuszczu dochodzi do 70%). Czyli pysznie ;)

Το μανούρι παράγεται από κατσικίσιο/πρόβειο τυρόγαλο. Θα λέγαμε ότι η γεύση του θυμίζει κρέμα γάλακτος (το οποίο δεν είναι και τόσο παράξενο αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η περιεκτικότητά του σε λίπος σε σκληρή ουσία ανέρχεται στα 70%) - δηλαδή ό,τι καλύτερο ;)


1 komentarz:

Sykofanta pisze...

a nie wiadomo ile wynosi zawartość suchej masy? Bo ciekaw jestem ile tłuszczu zawiera nie w suchej masie. Bo interesujące jest to, że serwatka zawiera bardzo niewiele tłuszczu. Muszę sprawdzić, na czym polega produkcja serów serwatkowych, bo to ciekawe zagadnienie...