sobota, maja 02, 2009

ChNP - przypadek 2 / ΠΟΠ - παράδειγμα β'

Przypadek 2: metsowone z Metsowo.
Παράδειγμα β': μετσοβόνε του Μετσόβου.



Ser półtwardy, wędzony, produkowany w 90% z mleka krowiego i 10% z mleka koziego, o pikantnym smaku. Co widać i po nazwie, jest serem wzorowanym na włoskim provolone.
Jak twierdzą miejscowi kupcy, jedyne oryginalne metsowone produkuje serowarnia Fundacji Tositsa :) (ale w Janenach, zaledwie 60 km od Metsowo, brak autoryzowanego sprzedawcy!)

Τυρί ημίσκληρο, καπνιστό, παράγεται από αγελαδινό (90%) και κατσικίσιο (10%) γάλα. Έχει πικάντικη, έντονη γεύση. Όπως φαίνεται και από το όνομά του, έχει σχέση με το ιταλικό provolone. Όπως τονίζουν οι Μετσοβίτες, το γνήσιο μετσοβόνε παράγεται μόνο από το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (και μπορείτε να φανταστείτε ότι στα Γιάννενα - 60 χλμ από το Μέτσοβο - δεν υπάρχει ούτε ένα πιστοποιημένο κατάστημα του Ιδρύματος;!).





Nie mogliśmy się powstrzymać przed zakupieniem miejscowego masła...

Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό του να πάρουμε και το τοπικό βούτυρο...


Brak komentarzy: